19.6.2012

Haastetilanne

Minun piti tehdä tämä bloggaus vasta 30.6., jotta saisin täyden puolen vuoden tilannekatsauksen haasteisiin, mutten millään malttanut olla tutkimatta, että missä vaiheessa mennään. En ole viikkoon jaksanut lukea kuin yhden kirjan (tämä jo itsessään kertoo, kuinka kipuisa olen erään leikkauksen jälkeen ollut), mutta olen jaksanut päässäni pyöritellä lukusuunnitelmia tulevan varalle. Minulla on kolme vuosihaastetta: yritän lukea mahdollisimman kattavasti kirjoja eri Euroopan maista, amerikkalaisia klassikkokirjoja eri vuosikymmeniltä ja kuusi kovaa kotimaista teosta omasta kirjahyllystäni. Lisäksi minut on haastettu lukemaan kirjoja asenteella "Ota riski ja rakastu kirjaan", eli toinen kirjabloggaaja on toivonut, että lukisin jonkun hänen pitämänsä teoksen ja mahdollisesti löytäisin itselleni uuden suosikkikirjan tai -kirjailijan. Minulla on myös jatkuvasti meneillään 100 kirjan -haaste, jossa tarkoitus on lukea teoksia omasta kirjahyllystä. Olen myös jossain vaiheessa luvannut lukea Finlandia-palkinnon voittaneita teoksia, mutta se on tässä vuoden aikana vähän unohtunut. Monen monta kirjahaastetta, mutta mitä olen oikeasti lukenut?

Pidän erityisesti Ikkunat auki Eurooppaan -haasteesta, sillä sen ansiosta tulee tutustuttua hyvin erilaisiin käännöksiin ja kulttuureihin. Tietysti tässä on aina se ongelma, että kaikkia eriskummallisimpia ja suomalaisille lukijoille haastavampia mahtiteoksia ei käännetä, sillä niiden tähteys täällä voi olla paljon himmeämpi kuin kotimaassaan. Olen saanut myös jonkin verran vinkkejä, mitä kautta löytäisin myös itselleni oudommista kielialueista ja maista käännettyjä kirjoja. Esimerkiksi Hreathmus vinkkasi Mansarda-kustantamosta, joka on erikoistunut slaavilaiseen kirjallisuuteen. On ollut helpompi haalia kirjoja Länsi-Euroopasta kuin idästä, ihan jo sen tähden, että ne ovat osuneet eteeni kuin vahingossa. Pitää syksyllä lähteä listan kanssa kirjastoon ja etsiä haastekirjoja urakalla, kohti itää siis.






Ikkunat auki Eurooppaan

Pohjois-Eurooppa:

    Islanti: Kristin Steinsdóttir - Omaa tietä
    Latvia: Inga Ābele - Jasmiini (kolminäytöksinen primitiivinen näytelmä)
    Liettua: Marius Ivaškevicius - Naapuri (liettualaisen nykydramaatikon absurdi komedia)
    Norja: Gaute Heivoll - Etten palaisi tuhkaksi
    Ruotsi: Ann Rosman - Noitavasara
    Tanska: Lotte & Soren Hammer - Kaikella on hintansa
    Viro: Mari Saat - Lasnamäen lunastaja

Itä-Eurooppa:

    Armenia: (En ole vielä löytänyt mitään mielenkiintoista teosta, hyvin vähän suomennoksia.)
    Azerbaidzan: Kurban Said: Ali ja Nino (rakkaustarina azerbaidzenilaisesta nuorukaisesta, joka rakastuu georgialaiseen prinsessaan.)
    Georgia (Lähinnä uskonnollisia tekstejä tai antologioita suomennettu, ei niin kiinnostavia)
    Kazakstan: Jaroslav Tichý - Lentävä matto: tarinoita Kazahstanista ja Uzbekistanista
    Moldova: Spiridon Vangeli - Guguze: pieni moldovalainen (lastenkirjallisuus, kansansadut)
    Ukraina: Marina Lewycka: Meidät kaikki on tehty liimasta tai Traktorien lyhyt historia (en ole vielä päättänyt, että kumpi olisi parempi. Innostuessani voisin lukea molemmatkin. Vinkkejä?)
    Valko-Venäjä: (Löysin vain Mihail Solohovin Aron kirjat I-II, eikä se vaikuta yhtään kiinnostavalle)
    Venäjä: Sergei Dovlatov - Meikäläiset, Vladimir Nabokov: Naurua pimeässä

Etelä-Eurooppa:

    Albania: Anilda Ibrahimi - Punainen morsian
    Andorra: Peter Camarron - Andorra
    Bosnia ja Hertsegovina: Igor Štiks - Elian tuoli (Mies etsii isäänsä keskellä Bosnian sotaa. Lisäksi intohimoisen ja tuhooontuomitun rakkauden kuvaus)
    Bulgaria: Helakukkula: bulgarialaista lyhytproosaa
    Espanja: Antonio Hill - Kuolleiden lelujen kesä
    Italia: Italo Calvino - Halkaistu varakreivi, Paolo Giardano - Alkulukujen yksinäisyys
    Kreikka: Victoria Hislop - Saari, Niko Kazantzakis - Kerro minulle, Zorbas,
    Kroatia: Téa Obrecht - Tiikerin vaimo
    Kypros
    Makedonia: Goce Smilevski: Keskustelu Spinozan kanssa (ensimmäinen suomeksi ilmestynyt makedoniasta käännetty teos)
    Malta: Oliver Frieggieri - Saaren ääni (maltalaista runoutta)
    Monaco: Giorgio Faletti - Minä tapan
    Montenegro
    Portugali: Jóse Saramago: Ricardo Reisin viimeinen vuosi (tai mikä tahansa muu lukematon Saramagon kirja)
    Romania: Herta Müller: Hengityskeinu, Sydäneläin
    San Marino
    Serbia: David Albahari: Syötti (Esittelytekstissä yksi lause pysäytti: "miksi tunnemme huonoimmin ne ihmiset, jotka ovat meille kaikkein lähimpiä". )
    Slovenia: Žarko Petan: Titon salattu elämä (Teos on tutkimus Titosta ja suorapuheinen tilitys hänen Jugoslaviastaan.)
    Turkki: Elif Shafak - Kirottu Istanbul
    Vatikaani (Monet jännärit vievät lukijan Vatikaaniin, mutta mikään niistä ei niin kiinnosta. Ehkä Jyrki Erra: Kaunasin sivut, sillä siitä saisi myös pisteen Liettuasta, mutta on toisaalta kotimainen kirja, joita luen jo muutenkin aika paljon.)

Länsi-Eurooppa:

    Alankomaat: Herman Koch: Illallinen (luettu, mutten bloggaa siitä, sillä olen ollut tekemässä kirjaa.)
    Belgia: Hergé: Tintti-sarjakuvat, Hugo Claus: Belgian suru, Amélie Nothomb: Vaitelias naapuri
    Irlanti: John Boyne: Nooa notkoniitty karkaa kotoa
    Iso-Britannia: Simon Lelic - Katkeamispiste,  Ian McEwan - Sementtipuutarha,
    Luxemburg
    Ranska: Claire Castillon - Kuplissa, Blain & Lanzax - Ulkoministeriö, Jean-Louis Fournier: Isä, mihin mennään?, Cécile Slanka - 101 tapaa jättää rakas

Keski-Eurooppa:

    Itävalta: Daniel Glattauer - Joka seitsemäs aalto
    Liechtenstein
    Puola: Anne Michaels - Routaholvi, Jaana Seppänen - Ljublinin taika, Tomek Tryzna - Mene, rakasta
    Saksa: Stefan Moster - Nelikätisen soiton mahdottomuus, Adnrea Maria Schenkel: Hiljainen kylä, Andrea Maria Schenkel - Bunkkeri
    Slovakia
    Sveitsi: Alain Claude Sulzer - Väärään aikaan
    Tsekki: Bohumil Hrabal: Tarjoilin Englannin kuninkaalle
    Unkari: György Spiró - Kevätnäyttely, Kristina Tóth - Viivakoodit, Julie Orringer - Näkymätön silta, Zándor Zsigmond Papp - Näkymättömät elämät, Ristiaallokossa (Café Voltaire -sarjaan kuuluva unkarin nykykirjallisuutta käsittelevä teos), István Örkény: Minuuttinovelleja, Vilmos Kondor - Budabestin varjot,  Vilmos Csaplár - Hitlerin tytär (Nyt on Unkarin juhlavuosi, niin paljon hyviä unkarilaisia kirjoja käännetään tänä vuonna. Olen mukana toimitamassa tai muuten mukana useammassa teoksessa, joten kirjoitan blogiini vain niistä, joita luen puhtaasti kirjabloggaajan silmin.)

Eli olen lukenut vasta 11/50. (Tai oikeastaan olen lukenut Hollantiin ja Unkariinkin, mutta kuten selitin edellä ne ovat toimittamiani kirjoja, joten en koe mielekkäänä blogata niistä)
Täytyy jatkossa välttää jo luettuja maita, selvästi pidän saksalaisesta ja ranskalaisesta kirjallisuudesta enemmän kuin vaikka kreikkalaisesta. (Luonnollisesti tämä johtuu siitä, että näistä maista käännetään kirjallisuutta enemmän.) Kaikkia en ehdi kuitenkaan lukea, mutta olisin tyytyväinen, jos saisin luettua vielä 20 eri maasta teoksia.



So American

Tämä haaste on edistynyt huonosti, vaikka olenkin siitä innoissani. Minun pitäisi vain suunnata kirjastoon ja etsiä klassikoita kovakantisina, sillä en oman hyllyni pokkareihin jaksa kuitenkaan tarttua. Olen ihmeellisen pokkarivastainen, sillä vaikka tajuan, että ne ovat kätevänkokoisia ja halpoja, niiden pieni printti ärsytää niin paljon, että hyllyssä nököttävät. (Tämä ei kyllä tarkoita, että kovakantisissa olisi aina suurempi fontti, mutta pääasiallisesti kyllä.)

Alakategoriat:
Black America 0/3, mutta minun on tarkoitus lukea Stocketin Piiat, Harper Leen Kuin surmaisi satakielen ja Toni Morrisonin Minun kansani, minun rakkaani.
Immigrant Background 4/3. Yksi suoritettu, mutta tarkoitus on haalia tähän vielä muutama piste. Jhumpa Lahirin ja Téa Obrehtin teoksilla.
Southern Fiction 0/3. Tämän saan suoritettua niin ikään lukemalla Stcoketin ja Harper Leen teokset + Karoliinan Ota riski ja rakastu kirjaan -haastaman Rebecca Wellsin Jumalaiset jajasiskot (minulla on tunne, että olen katsonut tämännimisen elokuvan joskus).
Dirty Realism 2/3. Fordia ja Franzenia voisin lukea lisääkin, mutta koska tarkoitus on tutustua monipuolisesti eri kirjailijoihin, niin voisin lukea Carveria tai McCarthya. En ole myöskään lukenut aiemmin Jayne Ane Phillipsin teoksia.
The Lost Generation 0/3. Ostin juuri Henry Millerin pienoisromaanin Hymy tikkaiden juurella, mutta se on takakannen mukaan erilaista Milleriä, joten en tiedä käykö se tähän kohtaan. Mutta kirjailijoita on lisääkin: Hemingway, Faulkner, Fitzgerald, Steinbeck. Sain klassikkokirjoja kysyessäni paljon hyviä vinkkejä, varsinkin Steinbeckin Vihan hedelmiä suositeltiin runsaasti.
Jewish-American Experience 1/3. Tähän aion lukea J.D.Salingerin Sieppari Ruispellossa. Minusta olisi myös mukava lukea paljon blogeissa esillä ollut Melissa Bankin teos Nyt nappaa! Muita mahdollisia: Bellow, Singer, Auster.
American Realism 0/3. Ostin tätä varten Mark Twainin Veren perinnön ja O. Henryn Neljä miljoonaa, pitää vain valita kolmas luettava teos tähän kategoriaan. Jack Londonia olen lukenut joskus koulua varten, joten voisin kokeilla nyt aikuisiällä, josko viihtyisin paremmin hänen kirjojensa äärellä. Tai sitten luen Henry Jamesin Naisen muotokuvan.
Post-World War II Classics 1/3. Olen kauan halunnut lukea Sylvia Plathin Lasikellon alla. Lisäksi Harper Leen teos käy myös tähän kategoriaan.
Modern Women Writers 2/5. Tähän kohtaan käy niin moni teos, mutta olen pian lukemassa Vendela Vidan Rakastavat ja Jennifer Eganin Aika suuri hämäys -teokset. En ole lukenut aiemmin Anne Tyleria tai Lionel Shriveriä, joten niihin aion myös tarttua.
Modern Men Writers 3/5. Mutta aion tutustua ensimmäistä kertaa Eugenideksen, Irvingin ja Cunninghamin teoksiin.

Kategorioita olisi vielä lisääkin, mutta niistä en ole niin kauhean kiinnostunut, eikä kaikkea ehdi millään lukea. Nytkin näyttää aika paljon puuttuvan. Muutama hyvä tärppikirja, joka käy useampaan kohtaan, mutta koska tämä on nimenomaan lukuhaaste, yritän myös lukea, enkä vain sumplia kirjoja pisteiden toiveessa. Tähän haasteeseen olisi kuitenkin noin 15 kirjaa luettava. Muutaman Eurooppa-kirjan voi hyväksilukea tännekin, joten siksi en laske nyt niitä uudelleen luettavaksi.



Kuusi kovaa kotimaista

Oijoijoi, olen jättänyt tämän ihan oman onnensa nojaan. Olen lukenut kuudesta vasta yhden teoksen, joten kirimistä on. Vielä 5 kirjaa luettavana vuoden loppuun mennessä.

Aila Meriluoto: Ateljee Katariina
Anja Snellman: Aura
Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata
Arne Nevanlinna: Marie
Kristina Carlson: Maan ääreen
Joonas Konstig: Ahneet ja viattomat



Ota riski ja rakastu kirjaan

Marjis haastoi lukemaan Maria Turtchaninoffin Arran ja Karoliina (kuten aiemmin jo sanoin) haastoi lukemaan Jumalaiset jajasiskot (tai sitten Eeva Tikkaa, jota en ole myöskään vielä lukenut). Jaana haastoi minut lukemaan Märta Tikkasen Emman ja Unon. Eli tästä haasteesta tulisi kaksi kirjaa vielä luettaviin (Jajasiskot laskettu jo So Americanin kohdalla).



100 kirjaa omasta hyllystä

Tälle haasteelle ei ole ollenkaan aikarajaa, mutta samalla tähän päivitän, että mikä on tilanne, niin voin sitten joskus myöhemmin taas seurata, kuinka paljon olen edennyt ja missä ajassa. Apua, olen lukenut vasta 5/100 kirjaa. Onneksi moneen muuhun haasteeseeni sopiva kirja löytyy omasta hyllystäni, joten vuoden lopulla tilanne on varmasti jo aivan toinen.




Vuoden loppuun mennessä minun tulisi lukea 44 kirjaa näihin haasteisiin, niin olisin tyytyväinen. Silloin olisin lukenut kiitettävästi klassikoita, tyhjentänyt omaa hyllyäni, löytänyt ihan uusia kirjailijoita ja valloittanut useampia maita. Moni kirja on sellainen, jonka olen halunnut lukea pitkään, mutta varsinkin Eurooppa-haasteen osalta moni on täyttä hakuammuntaa, sillä etsin sopivia kirjoja kirjaston tietokannoista. 44 kirjaa ei ole mikään mahdottomuus, mutta koska luen jatkossakin paljon muitakin kirjoja kuin haastekirjoja, niin voi olla että määrä osoittautuu vuoden lopussa ylimitoitetuksi. Rakas ystäväni julkaisee vielä tänä vuonna esikoiskirjansa Tammi-kustantamon kautta, joten olen halunnut lukea paljon muitakin esikoiskirjoja tänä vuonna tehdäkseni omaa vertailua. Luen myös työkseni paljon, mutta niitä en näihin haasteisiin aio sotkea (vaikka varsinaisesti niiden sääntöihin ei ole sisällytetty bloggauspakkoa).

Vuoden loputtua on mukava palata tämän tilannekatsauksen pariin ja vertailla kevään ja syksyn kirjalistoja toisiinsa.

16 kommenttia :

  1. Komea lista, paranemisia sinne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pidän muuten siitä sinun tavasta kirjoittaa aina postaukseen, että mihin haasteeseen kirja sopii. Sulla on varmaan kohta jo molemmat haasteet luettu. :)

      Poista
  2. Kiinnostavia nostoja tuolla, pitää tarkastella noita paikkoja ja kategorioita jotka ovat minulla vielä kattamatta...
    Euroopan ja Amerikan osavaltioiden haasteista olen päätynyt valitsemana kirjoja sillä perusteella missä kirjailijat ovat syntyneet, jolloin voi tulla ajoittaisia yllätyksiäkin, ja vastaavasti jotkut paikat taitavat jäädä lukemista vaille (juuri katselin Arizonassa syntyneitä kirjailijoita, parin kirjoja oli Helmetissä tarjolla mutta kumpikaan ei kyllä suuremmin kiinnostanut...ja Vatikaani taitaa myös osoittautua mahdottomaksi). Toisaalta oma hupinsa on ollut etsiä niitä kirjoja jolla saisi esim. So Americanissa poimittua jonkin hankalamman kategorian ja myös eksoottisemman osavaltion. Ja kai sitä Herta Mulleria pitää kokeilla vaikkei vaikutakaan yhtään minun kirjailijaltani...

    Haasteet ovat edistyneet kun olen selkeästi painottanut lukemistani niiden suuntaan, jotkut muut tutut osa-alueet ovat jääneet sitten vähemmälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, Nothombin Vaiteliaasta naapurista pidin, ja Calvino on tottakai hieno.

      Poista
    2. Mie en ole miettinyt noita osavaltioita ollenkaan, koin sen liian "haastavaksi", joten menen vain alakategorioiden mukaan. Mie olen jättänyt haasteen vähän hunningolle, siksi teinkin itselleni tämän koonnin, että tiedän paremmin, että missä mennään. Satsaan selvästi enemmän Eurooppaan, mutta voi olla, etten kuitenkaan välitä lukea juuri noita, jotka tuohon listaan etukäteen suunnittelin.

      Poista
  3. Hieno Eurooppa-lista! Hyviä lukuvinkkejä haasteeseen! Minäkin aioin yrittää tänä vuonna laajentaa lukuvalikoimaani eri Euroopan maihin, mutta huonosti on edennyt ainakin toistaiseksi. Tuttuja latuja: vain pari englantilaista, ranskalaista ja niitä belgialaisia tietysti. Amerikkalaisiakin haluaisin lukea lisää. Steinbeckiä pitäisi varmaan kokeilla - aloitin viime vuonna Vihan hedelmiä, mutta en jotenkin päässyt vauhtiin ja kirja jäi kesken heti alkumetreillä. Ehkä joskus uusi yritys :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kyllä tähän sai käyttääkin aikaa, että löysin sopivia kirjoja, mutta nyt on esityö tehty, enää pitäisi vain lukea. :)

      Vihan hedelmiä metsästän keltaisena kovakantisena omaksi. Siitä on niin paljon minulle puhuttu, että se on ihan pakkoluku mulle.

      Poista
  4. Kiinnostava katsaus! So American -haaste on edennyt minullakin vähän takkuillen (apua! miten vuosi voi olla kohta jo puolivälissä??). Luulin lukevani enemmänkin yhdysvaltalaista kirjallisuutta, mutta alkuvuosi on näköjään painottunut kotimaisen kirjallisuuden suuntaan. Hyvä niinkin. ;)

    Ukraina/Lewycka-kohtaan suosittelen ehdottomasti Traktorien lyhyt historia ukrainaksi -romaania. Minusta se oli paljon parempi kuin Meidät kaikki on tehty liimasta. :)

    VastaaPoista
  5. On tosiaan mielenkiintoista luettavaa, varsinkin tuo listaus eri Euroopan maiden kirjoista.

    Mainitsin klassikkokeskustelussa Jack Londonin yhdeksi suosikikseni. Kun nyt London tuli puheeksi, voisin tässä tarkentaa, että ihailen ennen kaikkea Merisutta ja Martin Edeniä. Koira-, susi- tai susikoira-aiheisista en ole hirveän kiinnostunut ja Klondiken kuningas oli jotenkin hämmentävä, vaikka päähenkilö muistuttikin kovasti nuorta Roope Ankkaa. Merisusi on hieno meriseikkailuromaani ja Susi-Larsen on minusta valtavan vaikuttava hahmo. Martin Edeniä suosittelen Londonilta eniten, sehän käsittelee pääasiassa kirjoittamista ja kirjailijaksi tuloa. :-)

    VastaaPoista
  6. Minäkin ajattelin katsastaa haasteiden suunnan kesäkuun lopulla. Luen todella mielelläni erilaisten haasteiden mukaan kirjoja, koska TBR-listoillani on joka tapauksessa niiiiin paljon kirjoja, että aina joku mielenkiintoinen kirja liittyy johonkin haasteeseen, eikä suorittaminen ole ollenkaan pakkopullaa:)

    Itselläni Ikkunat auki Eurooppaan etenee hitaasti, mutta varmasti. So American -haasteessa haluaisin lukea enemmänkin kirjoja, sillä osavaltioittain luettuna tarinat ovat entistä mielenkiintoisempia:) Kolmas suurhaaste on lukea mahdollisimman paljon kotimaista kirjallisuutta, jota olen lukenut esimerkiksi viime vuonna todella vähän.

    VastaaPoista
  7. Luettelostasi poimin itselleni pari kirjaa luettavakseni. Voisit minun mielestäni ihan kernaasti kirjoittaa jotain myös niistä kirjoista, joita olet itse toimittamassa. Itse asiassa olisi mielenkiintoista kuulla sellaisestakin puolesta kirjojen osalta.

    Sveitsiläisistä kirjoittajista olen lukenut vain Dürrenmattia ja suosittelen lämpimästi hänen lyhyttä teostaan Haaveri.

    VastaaPoista
  8. Huhhuh, tuossapa suunnitelmaa kerrakseen, mutta todella mielenkiintoiselta näyttää! Maailmanvalloitusta haluaisin minäkin tehdä, mutta ainakin toistaiseksi jatkan ihan sattumanvaraiseen tyyliini :-).

    Hyvää juhannusta, Hanna!

    VastaaPoista
  9. Pistän varsinkin Eurooppa-listan talteen, kiitos siitä! Jotenkin syksy tuo mulle kirjat ja uppoutumisen, odotan taas sitä aikaa. Olen huomannut myös, että ammattikirjallisuus syö kuin salaa aikaa kaunokirjallisuudelta.

    VastaaPoista
  10. Pistän varsinkin Eurooppa-listan talteen, kiitos siitä! Jotenkin syksy tuo mulle kirjat ja uppoutumisen, odotan taas sitä aikaa. Olen huomannut myös, että ammattikirjallisuus syö kuin salaa aikaa kaunokirjallisuudelta.

    VastaaPoista
  11. Pistän varsinkin Eurooppa-listan talteen, kiitos siitä! Jotenkin syksy tuo mulle kirjat ja uppoutumisen, odotan taas sitä aikaa. Olen huomannut myös, että ammattikirjallisuus syö kuin salaa aikaa kaunokirjallisuudelta.

    VastaaPoista
  12. Eurooppa-listasi on hieno ja varmasti avuksi. On jotenkin tosi vaikeaa ilman systemaattista etsintäprojektia löytää kivaa luettavaa varsinkin Itä-Euroopasta.

    Itse osallistun Eurooppa-haasteeseen, mutta ei se oikein edisty =)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!