11.12.2012

TTT – kevään 2013 kirjat

Kohta on kirjavuosi 2012 takana, mutta moni hyvä kirja on vielä lukematta (joululomalla sitten!). Kevään katalogit ovat saapuneet aikapäiviä sitten, kuin muistuttaakseen ajan kulumisesta ja kirjakausien nopeasta vaihtuvuudesta. Tämä vuosi on ollut blogissani uutuuskirjojen juhlaa, olen lukenut niitä nyt niin paljon, että olen vähän ähkyssä.

Opintojen aikana kaipasin uudempien kirjojen pariin, nyt kaipaan jonnekin kirjakaanonin syövereihin, vanhemman kirjallisuuden pariin, jonka jäljet on ajan kulun vuoksi paremmin nähtävissä. On ollut ihana lukea ajankohtaisia kirjoja nyt paljon, miettiä tulevia Blogistanian kirjaäänestyksiä, seurata kirja-alaa ja tutustua niihin teoksiin, joita tehdään nyt parhaillaan. Mutta aina tulee käänne, ja nyt tuntuu siltä, että vuosi 2013 on klassikkopainotteisempi. Tulen lukemaan myös varmasti enemmän käännöskirjallisuutta.

Mutta en mie tietenkään aio ummistaa vuodeksi silmiä siltä, että mitä kirjoja julkaistaan juuri nyt. Tämä vain pohjustuksena sillä, miltä minusta tuntuu nyt vuoden loppuvaiheilla. Luen nyt vielä upeaa Pekka Vartiaisen kirjoittamaa tietokirjaa Postmoderni kirjallisuus (joka ilmestyy muuten tammikuussa 2013) ja olen hyvin inspiroitunut hyvin monista teoksista, joita siinä esitellään ja käsitellään. Kokoan varmasti itselleni kirjan avulla hyvää klassikkolistaa, jonka julkaisen perusteluineen blogissani myöhemmin.

Kevään kirjoista minua kuitenkin kiinnostavat eniten seuraavat kirjat:

1. Marisha Rasi-Koskinen: Valheet (WSOY)

Minulle Marishan esikoisteos Katariina oli oih, ihanaa -osastoa, joten luonnollisesti odotukset tätä seuraavaa teosta kohtaan ovat kovat. Pidän siitä, miten kirjailija käyttää ristivalotusta ja monia näkökulmia avatessaan tarinaa lukijalle. Jotain samantapaista tuntuu olevan luvassa nytkin esittelytekstin perusteella: "Valheet on romaani kuin kehä, jolla seitsemän ihmistä kuljettaa viestiä."

2. F. M. Dostojevski: Vanhan ruhtinaan rakkaus (Gummerus)

Tämä ei nyt varsinaisesti ole mikään uutuuskirja, mutta ilmestyy kuitenkin upean kannen kera keväällä. Kirjan pitäisi olla hauska kertomus juoruista ja höperön ukon rakkaus-sotkuista, joten sanon: kyllä kiitos!

3. Hisham Matar: Erään katoamisen anatomia (WSOY)

Oikestaan tähän ei tarvitse sanoa muuta kuin Aikamme kertojia -sarja.

4. WSOY:n sarjakuvat

Nämä oli nyt pakko niputtaa yhteen, sillä muuten ne olisivat napanneet suurimman osan listastani. Minun Kiinani -sarja saa jatkoa, samoin Ulkoministeriö. Ja Muumit!!!

5. Ferdinand von Schrirach: Collinin tapaus (Atena)

Pidin aiemmin ilmestyneestä Rikoksia sen verran paljon, joten tämä on yksi nappivalinta uutuuksista. Kertomuskokoelmasta poiketen Collinin tapaus seuraa nimensä mukaisesti vain yhtä rikostarinaa ja oikeussalidraamaa. Tekijä tiedetään, mutta motiiveistaan hän ei suostu puhumaan. Kiinnostavaa lukea, että miten asianajaja-kirjailija taas kieputtelee syyllisyyskysymyksiä.

6. Antti Leikas: Huopaaminen (Siltala)

Melominen oli rakenteeltaan kiehtova, sillä kirjan loputtua päätyy väistämättä miettimään, että mitä tuli oikein lukeneeksi ja missä järjestyksessä. Tarinassa oli myös minulle jotain uutta ja innostavaa, joten ehdottomasti Leikaksen toinen teos Huopaaminen kuuluu kevään lukulistalleni – varsinkin kun samat päähenkilöt seikkailevat myös tässä.

7. Paul Auster – J. M. Coetzee: Tässä ja nyt. Kirjeitä ystävyydestä (Tammi)

Kahden menestyskirjailijan kirjeenvaihtoa on koottu kirjaksi. Teos ilmestyy vielä Keltaisen kirjaston -sarjassa, joten olen hyvin kiinnostunut. Haluan tietää enemmän, mistä he kirjoittavat ja toisilleen sanovat, mutta ennen kaikkea, onko heillä ollut alunperinkin tarkoituksena julkaista kirjeet kirjana.

8. Grace McCleen: Ihana maa (Otava)

Nuori brittiläinen kirjailija ja aika väkevän kuuloinen aihe. Lapsi, 10-vuotias Jehovan todistaja,  pakenee koulukiusaamista ja ongelmallista isäsuhdetta pienoismaailmaan. Esittelyteksti lupaa jotain runollisen kaunista, vaikka samalla on kaiken aikaa uhka päällä, että mielikuvitusleikkien ja todellisuuden törmäyksessä syntyy jotain vaarallista.

9. Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta (Siltala)

Kirjalla on ihana nimi ja upea kansi. Minulla on myös tunne, että kirja liikuttaa minua todella ja se jättää myös pitkän, ihastuneen jälkimaun. Näin toivon.

10. Villikortti!

Koska kaikkien kustantamoiden katalogeja en ole vielä käynyt läpi, niin jätän varaa yhdelle yllätykselle.


5 kommenttia :

  1. Aikamme kertojia -sarja on todellakin hieno. Ei pettymyksiä toistaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie keräilen niitä hyllyyni. Ostin nyt divarista myös Teoksen Babel-sarjan kirjoja, joiden toivon osoittautuvan yhtä hyväksi kuin keltainen, sininen ja "punainen".

      Poista
  2. Marishan kirja kiinnostaa minuakian, koska ihastuin myöskin Katariinaan! Se täytyy lukea ainakin.

    VastaaPoista
  3. Iih, mehevä lista. Ulkoministeriön jatkoa odotellessa! Tuo mainitsemasi von Schrirach kuulostaa myös todella mielenkiintoiselta...

    VastaaPoista
  4. Hanna, en yleensä paljasta lukusuunnitelmaani, mutta tässä ei ollut yhtään kirjaa omalta 2013 -listaltani. Olen jo kahta pientä kustantamoa lukuunottamatta saanut kaikki katalogit. Erilaisuus on rikkautta!

    Lumen valoa♥

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!