30.12.2012

Vuosi 2012 Kirjainten virrassa


Sain kun sainkin nettiyhteyden toimimaan mökin suojissa läppärillä, että pystyn kirjoittamaan jonkinlaista katsausta menneeseen blogivuoteen. Joulun kirjoja olen lukenut kuin suojassa, sillä yhtään en ole ehtinyt tai viitsinyt koneelle kulkeutua blogiarvioita naputtelemaan. Vuosikatsaukseen olisi ihana, kun saisi kaikkiin luettuihin kirjoihin omat erityiset blogiarviot linkittää, mutta kuten aina kuukausien loppupuolella huomaan, että moni luettu on bloggaamatta. Pidän siitä, että monet blogistikollegat kirjaavat joka kuun lopussa kuukauden luetut/blogatut yhteen ja summaavat vähän kuukausi kerrallaan lukemisiaan.

Blogitilastoja ja -kuulumisia

Lumiomenan oivallisen katsauksen tapaan kirjaan tähän omia tilastojani. Luin tänä vuonna vähemmän valmiita kirjoja kuin edellisenä vuonna, mutta toisaalta luin myös käsikirjoituksia, joita ei voi tilastoida blogiin sen kummemmin. Luin 121 kirjaa ja 43 sarjakuvateosta, yhteensä 165 teosta. Näistä teoksista 85 on ilmestynyt vuonna 2012, joten aika hyvin olen perillä, että millaisia kaunokirjoja on ilmestynyt tänä vuonna. Luonnollisesti moni hyvä on vielä lukematta, huoleti voidaan kaikki olla, hyvät kirjat eivät maailmasta lukemalla lopu.

Olen merkinnyt luettuihin myös ne kirjat, joiden tekemisessä olen ollut mukana tavalla tai toisella, mutta niistä en ole kirjoittanut arviota. Tuntuu jotenkin soveliaimmalta toimia näin. Voisin kyllä joskus kirjoittaa yleisluontoisesti toimittamistani kirjoista, mutta koska niitä lukeekin hyvin eri tavalla kuin vapaa-ajan kirjoja, ei niistä voi ihan samanlaisia blogiarvioitakaan kirjoittaa. Tänä vuonna olen tehnyt töitä kolmeen kustantamoon (Avain, Siltala, WSOY), mutta jokainen projekti on hyvin erilainen. Hyvä niin, työni on minulle erittäin tärkeää ja vaihtelevuus on mielekkäimpiä asioita siinä. En myöskään ole tehnyt arvioita äänikirjoista, sillä oikokuuntelen myös niitä työkseni, mutta ehkä joskus teen koosteen vain pelkkien tarinoiden varaan.

Vuoden aikana tapahtunutta:
- Osallistuin kirjahaasteisiin ja luin teoksia muun muassa eri puolilta Eurooppaa. En palkintopalleja tilastoillani havittele, mutta olen itse tyytyväinen, että luin 20 eri Euroopan maasta kirjoja. Varsinkin unkarilainen kirjallisuus tuli myös työn kautta tänä vuonna tutummaksi.
- Olin mukana unkarilaista nykykirjallisuutta käsittelevässä tietokirjassa (Café Voltaire -sarja, Ristiaallokoissa-niminen teos), toimitin teoksen ja kirjoitin siihen itse myös esseen.
- Aloitin vakituisemmat freelance-työt Siltalassa.
- Olin mukana Lainan päivänä yhteisöllistä lukemista käsittelevässä paneelissa.
- Aloitin graduni (toivon mukaan ensi vuonna saan kirjoittaa tänne, että sain sen myös valmiiksi). Olen gradun myötä kirjoittanut myös blogiini useamman jutun Rosa Liksomin Hytti nro 6 -teoksesta.
- Osallistuin Blogistanian Finlandiaan ja Globaliaan.
- Osallistuin moniin kirjatilaisuuksiin, joista voisin tietysti enemmänkin kirjoittaa blogiini raporttia. Huomasin nimittäin nyt, että vaikka se juuri sillä hetkellä tuntuu itselle niin tutulle, niin lukisin näitä mietteitä loppuvuonna mielelläni. Yksi näistä tilaisuuksista oli Aki Ollikaisen Nälkävuosi-teoksen julkkarit. Olin mukana myös ystäväni Karoliina Timosen Aika mennyt palaa -teoksen julkkareissa, josta olisi ehdottomasti pitänyt kirjoittaa blogiini muistoksi ajatuksia.
- Listasin 100 kirjaa omasta hyllystä, jotka pitäisi mitä pikimmiten lukea.
- Teimme Jurin (avopuolisoni, ensi kesänä häät!) kanssa romanttisen videon kirjanmerkeistä. Ensi vuonna luvassa lisää animaatioita.
- Utelin monta kertaa, että miten muut lukevat. Kysyin muun muassa, että innostutko kohukirjoista, millainen kertoja on mieleesi, luetko antologioita. Kyselysarjani nimi on Miten luet, ja linkistä löydät lisää keskusteluja aiheen ympäriltä. Kysyin myös, että mitkä pahat puheet lukemisesta ovat totta.
Nämäkin vastaukset ovat apuna keväällä 2013 julkaistussa kirjablogikirjassa Rivien välissä, jonka teemme työkaverini ja Lumiomena-blogin vetäjän Katjan kanssa.
- Luin vuorokauden aikana 9 kirjaa ja yli 1800 sivua. Toteutan 24 tunnin haasteen ensi vuonna.
- Pidin myös sarjakuvapäivän, jolloin luin kasoittain sarjakuvia putkeen.
- Minua haastetaan aika ajoin kertomaan jotain itsestäni tai osallistumaan muihin blogimeemeihin, mutta valitettavasti olen ollut näiden suhteen liian laiska. Mutta keväällä tuli vastattua kerralla useampaan kyselyyn. Kiitos kuitenkin kaikista tunnustuksista, ensi vuonna yritän niihin enemmän vastata.
- Kyselin kesällä, että mitä klassikoita pitäisi omasta kirjahyllystä löytyä ja osin näiden vastausten perusteella rakennan itselleni lukusuunnitelmia keväälle.
- Petja pyörii blogissani myös jatkossa mukana.
- Luin yhden viikonlopun aikana Alice Munroa ja haastoin muitakin kirjailijan tuotannon pariin.
- Elokuussa reissasin Sofin perässä Tallinnaan ja annoin STT:n kulttuuritoimittajalle haastattelun. Mukava, että hän oli blogistani huomannut, että olin yksi niistä sadoista lukijoista, jotka matkustivat Sofin kirjanjulkistamisjuhlaan.
- Blogini täytti syyskuussa kaksi vuotta.
- Syksy oli erityisen kiireinen töissä, mutta niin se tulee olemaan jatkossakin. Kirjojen pitää ehtiä Helsingin kirjamessuille. Pidän siitä, että työ myös rytmittyy vuosittain eri sykleihin.
- Kirjabloggaajien yhteisö on entisestään tullut läheisemmäksi. Keskustelemme päivittäin kirja- ja blogiasioista facebookin ryhmässä ja täällä blogeissa. Monet läheisimmät ystäväni ovat kirja-alalta tai blogimaailmasta. Kirjabloggaajat myös tempaisevat yhteistuumin milloin minkäkin asian innostamana. Tänä syksynä bloggaajat kirjoittivat valekritiikkejä ja halusivat tempauksella muistuttaa, kuinka usein blogeihin tullaan hakusanoilla, joissa yritetään selvittää teoksen juonta. Itse en ehtinyt varsinaiseen tempaukseen mukaan, mutta julkaisin siitä silti tiedotteen.
- Silloin tällöin on mukava haastaa itseään lukemaan kirjoja jonkun vapaavalintaisen teeman ympärille. Luin syksyllä muun muassa yhden viikon aikana Aikamme kertojia -sarjan teoksia, joita myös kerään hyllyyni.
- Luen mielelläni novellikokoelmia ja halusin muistuttaa myös muita novelli-hankkeista.
- Kävin ensimmäistä kertaa Prosakissa ja ensi vuonna pyrin käymään niistä jokaisessa. Ihanaa, kirjailija lukee omaa teostaan ääneen ja tunnelma on muutenkin myysinen.
- Blogillani on FB-sivu. Lue ja tykkää! Sivua seuraa jo 244 lukijaa, olen tästä niin iloinen!
- Messuraporttini Helsingistä. Esiinnyin messuilla myös itse.
- Aina ei ole sanoja tai aikaa blogata laajasti. Silloin tällöin kirjoitan lyhytarvioita tai haikuarvioita.
- Innostuin Top Ten Tuesday -meemistä, joita jatkan keväällä.
- Olin mukana Finlandia-juhlahumussa. (Yleisönä!)
- Vuoden ihanin asia: 33 kirjailijaa antoi blogissani lukuvinkkejä muille lukijoille. Sympaattinen, kiehtova joulukalenteriluukku! Tämän myötä blogi pääsi myös Nyt.fi-sivulle.
- Minua ja ystävääni Jenniä (Koko lailla kirjallisesti -kirjablogista) haastateltiin KirjaIN-lehteen.


Miltä näyttää sitten tuleva vuosi Kirjainten virrassa?

Nyt tuntuu siltä, että ensi vuonna tulen lukemaan enemmän vanhempaa kirjallisuutta, josta jo aiemminkin blogissani mainitsin (sopivasti siinä tekstissä, jossa listaan kevään kiinnostavia kirjoja). Nämä tuntemukset menevät sinne ja tänne pitkin lukuhistoriaa, mutta tänä vuonna luin niin paljon uutuuskirjoja, että ihan kaipaan vanhempien kirjojen pariin. Eivät ne tee minusta lukijana varmasti sen onnellisempaa kuin uudemmatkaan kirjat, mutta niin moni tärkeä klassikko on lukematta ja monien lempikirjailijoiden alkutuotanto, eivätkä ne lukematta selkiydy. Joskus on hyvä nähdä myös kirjojen pitempi kaari, eikä olla niin ajankohtaisten asioiden ympärillä kaiken aikaa.

Klassikkokirjat vaikuttavat myöhemmin ilmestyviin teoksiin ja intertekstuaaliset viittaukset tunnistaa paremmin, jos viitattava kohde on tuttu. Myös kirjailijoiden kasvu ja kehitys kiinnostavat aina vain. Olen opintojeni vuoksi ja nyt työni vuoksi lukenut paljon kotimaisia kirjoja, joten nyt tuntuu, että tulen lukemaan ainakin nyt keväällä enemmän vanhempaa käännöskirjallisuutta. Ei minulla ole mitään orjallisia lukusuunnitelmia kuitenkaan, mutta koska koen, että kirjojen lukeminen on kuin rahan pistämistä pankkiin, täytyy sinne saada välillä myös pitkälle tulevaisuuteen tuottoa tuottavia talletuksia. Jos sallitte tämän "oivallisen" vertauksen.

Uuden vuoden lupaukseni blogilleni on, että pyrin jatkossa siihen, että teen koosteen kuukauden blogatuista, en luetuista. Minulla on aina siirtynyt näiden koosteiden tekeminen, sillä olen aina odotellut, että saan kaikki edellisen kuukauden arviot kirjoitettua ja sitten puolessa välissä seuraavaa kuuta tuntuu typerälle tehdä edellisestä kuukaudesta koostetta ja taas arviot laahaavat perässä. Pidän kuitenkin lukukokemusten pohtimisesta (onpa yllättävää), joten vuonna 2013 kirjoitan enemmän yleisiä koosteita. Niiden lukeminen sitten loppuvuodesta helpottaa myös parhaiden kirjojen valintaa ja näiden vuosikoosteiden kirjoittamista. Luetut jäävät paremmin mieleen, ja alkukevään lukukokemusten tunnelmiin pääsee paremmin kiinni. Huomaan esimerkiksi Blogistanian Finlandia -kirjoja miettiessäni, että nopeasti mieleen tulee juuri syksyllä luetut kirjat, siksi kuukausikoosteiden kirjaaminen on näin "raatilaisenakin" mielekästä.

Lupailin myös itselleni, että kirjoitan ensi vuonna enemmän kirja-alan tapahtumista, kirjallisista kemuista, sillä niitä on myöhemmin mukava itseni lukea. En kirjoita päiväkirjaa, joten blogi jäsentää mukavasti kirjojen kautta aina edellistä vuotta.

Suuntaan pian takaisin Helsinkiin ja työt alkavat, loman on määrä aina jossain vaiheessa loppua. Kirjoitan joulukuun luetuista kirjoista omat arvionsa sitten tammikuussa ja listaan tämän pian loppuvan vuoden parhaat kirjat omaan postaukseensa.

Kiitos kaikille lukijoille, että olette kirjoittaneet ihania kommentteja blogiini ja olette näin myötäeläneet blogin eri vaiheissa. Luetaan hyviä kirjoja ensi vuonnakin! Ja jos jaksoit lukea loppuun asti, niin kiitos vielä siitäkin. ;)

18 kommenttia :

  1. Ihana, tapahtumarikas blogivuosi sinulla ystäväiseni!

    VastaaPoista
  2. Huikea vuosi kyllä! Ja menestyksekästä ensi vuotta! Myötätuntoiset gradutsempit täältä ;)

    VastaaPoista
  3. Sinulla on riittänyt mielenkiintoista touhua. :) Tykkään todella paljon siitä, että kirjoittelet blogiisi kirjatapahtumista, joissa olet ollut ja laitat niistä kuviakin. Kirjarikasta vuotta myös tulevana vuonna!

    VastaaPoista
  4. Huimaava kirjavuosi sinulla takana!

    Kirjallisista tapahtumista on kiinnostaa lukea, eli mukavaa jos aiot niistä kirjoittaa jatkossa enemmän. Sekin tietysti ilahduttaa, että Petjaa tullaan blogissa näkemään :)

    VastaaPoista
  5. Huikea vuosi. Paljon kirjoja (minä en ikinä ehtisi lukemaan noin paljon) ja hurjasti erilaisia tapahtumia. Eikä seuraavasta vuodesta taida tulla hiljaisempi - siellä kun on näköjään kivaa odotettavaa ihan häiden muodossa :-)

    Onnellista vuotta 2013 !

    VastaaPoista
  6. Tuollaista kirjallista vuotta ei monella ole! Talletukset pankkiin tulevaisuuden varalle kuulostavat viisaalta, olen miettinyt usein, että keskityn ihan liikaa uutuuskirjoihin. Toisaalta, jos sitä tekee vuosia, koko ajan kokonaisnäkemys myös toivottavasti kasvaa, kun uutuuksista tulee niitä vanhempia kirjoja. Mutta paljon on vielä taustoja tutkimatta ja klassikoita lukematta... joten ei lopu ei, luettava siis. Hienoa tulevaa kirjallista ja muutakin vuotta sinulle!

    VastaaPoista
  7. Hieno kirjavuosi sinulla takana! Ja mukava lukea koostetta siitä. Toivottavasti uusi vuosi on vähintään yhtä hieno! :)

    VastaaPoista
  8. Ihana Hanna!

    Ensinnäkin täälläkin ihanaa, että teillä on ensi kesänä häät <3
    Ja mahtavaa, että aiot lukea ensi vuonna vanhempia kirjoja, niin minäkin, koluta läpi kirjahyllyä, Lue Naurujen maa. ;)

    Mainio kooste, kiitos!

    VastaaPoista
  9. Oi miten paljon oeltkaan saanut aikaan!
    Ilolla tervehdin minäkin löytöretkiäsi vanhempien kirjojen pariin, itse aloitin löytöretkeilyni jo tämän vuoden puolella ja tarkoitus on jatkaa hyväksi havaittua rataa.

    VastaaPoista
  10. Ihania kuvia ja upea vuosi! Mahtavaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
  11. Oih, onpa sulla tapahtunut paljon viime vuonna! Joskus olisi kiva lukea tuosta työnkuvastasi, ts. miten koet sen, moneen suuntaan repeämisen. En tosin tiedä, miten sitä voi sitten näin julkisesti pohtia, mutta kuitenkin ;D

    Ja tosiaan ensi vuoden suhteen kovasti samoin suunnitelmin: vanhempaa kirjallisuutta ja joitain tiettyihin kirjailijoihin tutustumista eri ajoilta.

    VastaaPoista
  12. Hei Hanna, Hurja tuo lukutahtisi. Verkkaisempaa lukijaa hengästyttää;)Mutta kun ehtii, sitä enemmän kokemuksia ja elämyksiä!

    Kiitos tajunnanvirtaisesta kiehtovasta katsauksesta jo lopuillaan olevaan vuoteen. Rohki tapahtumarikas vuosi!

    Menetin parivuosikymmentä lukemella melkein pelkästään filosofeja, joista en ymmärtänyt mitään, ennenkuin siirryin kaunokirjallisuuden puolelle.Klassikot kuvaavat sekä historiaa että ihmiselämää yleensä, paitsi värikkäämmin,syvemmin mutta myös aidommin kun varsinaiset historiikit tai filosofiset jaaritukset.Tässä siis summaava yhteenveto asioiden tärkeysjärjestyksestä.
    -urpo-
    Iloista Vuoden vaihdetta ja Draivikasta Uutta Vuotta koko poppoolle sinne Jokivartheen
    -sirpa&urpo-

    VastaaPoista
  13. Hieno vuosi Hanna! Upeaa, häähumuista ja kirjallista Uutta Vuotta 2013!

    VastaaPoista
  14. Vau mikä vuosi! :-D

    Ja oikein ihanaa tulevaa vuotta tähän blogiin!

    VastaaPoista
  15. Sinullapas on ollut tapahtumarikas blogivuosi ja hienot vuodenvaihteen maisemat. Oikein paljon onnea uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
  16. Huh, ihan hengästyttää jo pelkästään mahtavasta vuodestasi lukeminen! Oikein ihanaa vuotta 2013 Sinulle, ja sellainenhan siitä selvästikin on tulossa <3

    VastaaPoista
  17. Luit yhden kirjan enemmän kuin minä, huu! :) Minäkin aion lukea tänä vuonna useampia klassikkokirjoja. Ihanaa vuotta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!