12.1.2013

Yalen kirjallisuusprofessori vuoteessani

Jokainen kirjanystävä tietää, että lukemalla on mahdollista viekotella sänkyynsä mukaan vaikka koko maailma. Kirja toisensa jälkeen pystyy hahmottamaan maailmaa, kulttuureita ja historiaa vähän paremmin. Kirjat opettavat, lohduttavat, tukevat, viihdyttävät, stimuloivat, nukuttavat... Tämän kaiken tiesin kirjojen voimasta, mutta hämmästyin silti tutustuessani eilen ostamaani iPadiin, että millaisia mahdollisuuksia se puolestaan tarjoaa.

Valvoin kolmeen asti yötä laitetta näpytellen. Kertasin saksankielisiä sanoja yhden löytämäni pelin avulla, kuuntelin TEDistä videoidun Susan Cainin puheenvuoron introverteistä ja ekstroverteistä – en ole lukenut vielä hänen teostaan Hiljaiset – introverttien manifesti, mutta mielenkiintoinen aihe ja ehdottomasti ajatuksia herättävä – löysin hyvälaatuisen sarjakuvakaupan ja tutustuin sosiaalisen median applikaatioihin. Mutta yksi mielenkiintoisimmista löydöistä oli iTunes U -sovellus. Siellä on ilmaiseksi huippuyliopistojen luentoja monelta eri alalta, ja mie tietysti heti etsin kirjallisuusluentoja.


Löysinkin todella paljon erilaisia luentoja, kirjallisuuden teorioista, kirjoittamisesta ja klassikkokirjoista. Tutustuin nyt aluksi Oxfordin ja Yalen tarjontaan ja valinnanvaraa on melko lailla. Minun on muutenkin ollut tarkoitus lukea F. Scott Fitzgeraldin Kultahatun ennen kuin katson sen uuden elokuvaversion, mutta nyt voin lisäksi kuunnella esimerkiksi Yalen kirjallisuusprofessorin luennon aiheesta.

Mikä mahdollisuus syventää kirjallisuusopintoja!


En ole kuitenkaan vielä kokeillut lukea e-kirjoja, mutta harkitsen Mikko-Pekka Heikkisen Terveiset Kutturasta -teoksen lukemista ja keskusteluun osallistumista uuden Readberry.fi-sivuston kautta. Kyseessä on kuitenkin vähän erilainen tapa keskustella teoksesta kuin mitä täällä blogeissa on "suotavaa", sillä harvemmin kommenteissa kehdataankaan ruotia juonta kauhean tarkkaan. Keskustelu alustetaan aina, ja luin eilisestä hesarista, että jatkossa alustajina toimii myös kirjailijoita. Mitä ehdin sivustoon nyt tutustua niin kirjakohtainen keskustelu on myös ilmaiseksi luettavissa, mikä onkin kätevää, sillä jos kirjan lukee muuta kautta, niin voi silti osallistua keskusteluun.

Joka tapauksessa ensi viikolla julkaistava ensimmäinen Long play -juttu täytyy ostaa luettavaksi. Projekti on jo ennalta saanut hyvää julkisuutta, ja minua kiinnostaa lukea myös pidempiä, ammattitaitoisia juttuja. Aika sitten näyttää, että tuntuuko tämä luontevalta vai ovatko pikku-uutisoinnit parempi vaihtoehto minulle, joka luen mieluummin kiireiden keskellä fiktiota.

Tässä muutamia kirjallisia ajatuksia uuden tabletin parissa. Työkäyttöön tämä on kuitenkin ostettu, käsikirjoitukset, vedokset kulkevat kätevästi kaiken aikaa mukana ja sähköpostien kirjoittaminen onnistuu myös paikoissa, joissa minulla ei ole mahdollisuutta päästä tietokoneelle.

En silti lakkaa ihmettelemästä, kuinka pienen laitteen avulla on koko maailma ulottuvilla (vaikka ikäni puolesta kuulun ns. Y-sukupolveen) ja pystyn parilla klikkauksella kutsumaan Yalen kirjallisuusprofessorin vuoteeseeni.

9 kommenttia :

  1. Kirjoituksesi avasi minulle hieman lisää iPadin käyttömahdollisuuksia. iBooksiin, Kindleen jne. olen toki tutustunut, mutta silti meillä Padista on tullut vähän lasten leikkikenttä - toisin kuin suunnittelin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No myönnän kyllä, että itsekin pelasin jotain karkkipeliä tunnin ennen kuin sain aloitettua tämän bloggauksen. ;)

      Mutta mahdollisuuksia tosiaan on, Yle Areenan ja Netflixin dokumentit, kuvankäsittelyohjelmat, kirjoitusalustat, sähkökirjakaupat, skype, pelit, leikit, kirjat, kujeet, somet, kielten opiskelut ja sanakirja. Huomasin, että Kindlen avulla voin jatkaa saksan kielen treenaamista, kunhan vain löydän tarpeeksi helpon kirjan, ettei ihan jokaista sanaa tarvitse Kindlenkään etsiä sanakirjasta.

      Poista
  2. Kiitos kiitos kiitos taas! Olen kyllä katsellut luentoja netistä, mutta enpä ajatellut tuota kirjallisuuspuolta aiemmin ollenkaan. Se kiinnostaa minuakin, vaikka en ainetta olekaan opiskellut :).

    VastaaPoista
  3. Kiitos kaunis, varsinkin tuosta iTunes-vinkistä, sitä täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Äh, noloa myöntää mutta tuota iTunesia en ole käyttänyt vielä lainkaan - selvästikin pitäisi kokeilla! Kiitos siis vinkistä. Ehkä löydän sieltä jonkun selittämään mm. Nathanael Westiä minulle! :D

    VastaaPoista
  5. Ihana bloggaus - mitä kaikkia mahdollisuuksia (tietoa, viihdettä, vuorovaikutusta, elämyksiä...) sitä onkaan tarjolla, olisipa vielä sitä aikaa, jolla niihin tutustuisi! Mä tykkään tosi paljon lukea blogeja ym. iphonen ruudulta, ja luulen, että joku iPadin miniversio (eikö sellainen ole, siis vähän isompi kuin puhelin mutta vähän pienempi kuin varsinainen iPad?) olis mulle aika unelma. Kirjoitushommat tekee tietysti mieluiten koneella (tai sit pitäs olla se näppäimistö), mut tekstien lukeminen tietokoneen ääressä istuen tuntuu nykyään jotenkin hankalalta :D

    VastaaPoista
  6. Mä innostuin tässä bloggauksessa tuosta Readberry-ajatuksesta. On nimittäin mielenkiintoista nähdä, millaisia keskusteluja sinne syntyy. Mulla on tarkoitus seurata etenkin Pulkkisen Vieraasta käytävää keskustelua (ja kai osallistuakin siihen), toki Heikkisen kirjakin voi tulla luettua joskus.

    VastaaPoista
  7. Oih, tuo luentojen kuuntelu kuulostaa tosi mahtavalta !
    Tuonne Readberryynkin kävin rekisteröitymässä. Katsotaan innostunko oikein aktiiviseksikin.

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa viekottelevalta. Minä sain joululahjaksi e-bookreaderin ja otin sen lomalle mukaan. Kannatti, vaikka olen ollut ennakkoluuloinen. iPadiin on vielä pitkä matka, en ehkä hanki ikinä, mutta taidan jäädä sen takia monesta paitsi..

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!