8.9.2013

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin


Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Otava, 2013
Sivuja: 380
Kansi: ?
Mistä: kustantajan lähettämä ennakkokappale
Luettu: Lukutaitokampanjan toinen kirja

Kesän aikana kotiini oli tullut kiinnostavan oloinen kirja, josta olin jonkun verran kuullut ja lukenut muilta kehuja. Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin osoittautui hyvin erilaiseksi kirjaksi, kun mitä alun alkaen luulin. Ensinnäkin olin jostain syystä aivan varma, että kirja on romaani ja ensimmäiset kymmenet sivut ihmettelin tyyliä. Tuhahdin jo, että mitä ihmeen metakirjoittamista tämä oikein on. Tämä turhautuminen kirjaan johti siihen, että palasin koneen ääreen etsimään siitä enemmän tietoa.

Jennin luonnehdinta tuntui niin hyvälle, että päätin asennoitua kirjaan uudella tavalla ja jatkaa lukemista. Romaanimainen päiväkirjatietokirja -luokitus tuntui sopivan lukemaani aika hyvin. Kirsikin pohtii oman arvionsa aluksi kirjan genreä: "Miten luokitella käsillä oleva uutuusteos? Kirja on samaan aikaan tietokirja ja fiktiivinen romaani, jossa on aimo annos chick lit -vaikutteita. Se on myös matkapäiväkirja ja jonkinlainen työskentelyraportti tai oppimispäiväkirja. Toisaalta se on myös oman tutkimuskohteensa pastissi." Kirja on mös Mitä Suomi lukee? -listalla tietokirjojen kohdalla.

Jostain syystä tämä kirjan luokituksen pohtiminen auttoi, ja huomasin innostuvani kirjasta uudella tavalla. Japanin kulttuurihistoriaa käsittelevät kohdat olivat suurta herkkua, ja vaikka moni asia oli tuttua entisestä elämästäni, kun opiskelin japanin kieltä ja kulttuuria yliopistolla, niin Kankimäen teksti oli sujuvaa ja koin oppivani paljon uutta.

Kirjan päiväkirjamaisuus tulee siitä, että Kankimäki kirjoittaa myös paljon, mitä hän itse teki Kiotossa etsiessään lisätietoja japanilaisesta 900-luvulla eläneestä naiskirjailija Sei Shōnagonista ja hänen Tyynynaluskirjastaan. Kankimäki ottaa vuorotteluvapaata töistään kustantamosta ja lähtee rohkeasti kieltä osaamattomana tutkimaan Sein mysteeriä. Hän etsii matkalla myös itseään, sillä on kyllästynyt arjen rutiineihin ja päivien tasapaksuun toisteisuuteen. Nämä päiväkirjakohdat olivat yllätykseksi hyvin kiinnostavaa luettavaa, vaikka aluksi vierastinkin kirjan eri tyylejä.

"Sei, näyttää siltä, että jos teostasi yritetään määritellä, on melkein helpompi sanoa, mitä se ei ole. -- Tilanteen hahmottamiseksi kirjasi noin kolmesataa sekalaista episodia voidaan jakaa kolmeen ryhmään: päiväkirjaan, esseisiin ja listoihin."

Samalla tavalla lukija voi jakaa Kankimäen kirjan kolmeen ryhmään. Päiväkirjaa muistuttavat kappaleet sisältävät huomioita ja kuvauksia muun muassa kulttuurieroista, ruoasta, kämppäkavereista, nähtävyyksistä, matkustamisesta. Esseemäiset kappaleet tekevät kirjasta tietokirjan, sillä niissä kerrotaan Seistä, Heian-kaudesta, japanilaisesta kulttuurista, taiteesta ja yhteiskunnasta. Listoissa on sekalaisia huomioita esimerkiksi unettavista asioista, matkakirjallisuudesta, tunkkaisista asioista jne. Eri tyylit virtaavat kirjassa satunnaisesti, aivan kuten Kankimäen tutkimuskohde Tyynynaluskirja. Kun tämän yhteyden ymmärtää, antaa paljon anteeksi myös sille, että rakenne paikoin uuvuttaa.

Listasin lukiessa kirjan luonteenmukaisesti uuvuttavia ja kiinnostavia asioita:

Uuvuttavat:
- Toisteisuus
- Sein puhuttelu ja tälle asioiden kertominen. Kuinka väsyttävää, että joka sivulla puhutellaan häntä suoraan!
- Oman iän jatkuva esiin tuominen, joskin nämä maininnat liittyivät useimmiten siihen, että muut ihmettelivät, että Kankimäki on (jo) 38-vuotias
- Kirjan koko. Tiivistämistä olisi ollut kyllä varsinkin muiden matkojen kohdalla.
- Sein jatkuva hämmästely. Tiedän, että kirjan lumo on tässä tutkimuskohteessa ja matkassa, mutta koska ne ovat niin toisteisia ja hehkuttavia, niin ehdin kyllästyä välillä koko tutkimuskohteeseen.
- Puhekielisyys

Kiinnostavat:
- Rakenne. Aluksi olin siitä liian ymmälläni, mutta kun lukuvauhtiin pääsee, niin osasin arvostaa rohkeaa lähestymistapaa.
- Aihe. Japani. Naiskirjailijuuden historia. Kulttuuri. Taide.
- Kankimäki. Hän on kirjansa perusteella jännittävä ja älykäs ihminen, jonka kanssa olisi varmasti hauska matkustaa yhdessä.
- Mono no aware -termin pohdinta
- Sujuvasanaisuus
- Huomata, että kaipaan näin paljon Japania ja japanin kielen ja kulttuurin opiskelua.


Lukutaitokampanjaa varten luettu toinen kirja. Syyskuun kestävä Kirja päivässä koko kuukauden -lukuhaasteeni etenee hyvin ja olen lukenut joka päivä yhden kirjan. Perjantaina jäi vain bloggaamatta, koska halusin antaa Lukutaitokampanjan bloggaukselle tilaa ja aikaa olla ensimmäisenä. Tärkeä kampanja ja siihen voi osallistua tästä.



7 kommenttia :

  1. Vaikuttaa melkoisen monipuoliselta kirjalta ja erityisen erilaiselta. Minullekin Japani on tietyllä tapaa rakas. Valitsin kulttuurityöni kohteeksi Japanin ja olen käynyt Tokiossa pari kertaa. Olen jo lapsesta lähtien ollut ihastunut aasiaan ja atenkin Japaniin. Rakastan aasialaisia elokuvia, joita jo pentuna olen katsonut (ne olivat lähinnä tuolloin tosin karate-leffoja, mutta eivät niitä jenkkiversioita vaan ehtaa aasiakamaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja oli kyllä monipuolinen ja monenkirjava. En tiennytkään, että olet tuollainen Japanin-tuntija! Mie ihastuin maahan ihan vahingossa, kun satuin saamaan nuorisostipendin ja kieltä osaamattomana matkasin sinne viideksi viikoksi.

      Poista
  2. Hyvä listaus uuvuttavia ja kiinnostavia asioita. Minua kiinnostaa lukea tämä, mutta kammoan puhekielisyyttä. Toisaalta Japania koskevat tentit jäivät antropologian kursseilta mieleen erityisen kiinnostavina ja kirja on muutenkin saanut sen verran myönteisiä arvioita, että jossain välissä täytyy ehtiä Kankimäen Japaniinkin.

    Hauska kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kuvakehusta. :)
      Uskon, että pidät kirjan kulttuurikohdista ja varmasti jonkin verran myös tarinasta, ehdottomasti ideasta ja rakenteestakin, mutta nuo ihqut ja muut "tyylirikot" häiritsevät sinuakin.

      Poista
  3. Minäkin allekirjoitan listaamasi uuvuttavat ja kiinnostavat asiat. Näin minunkin mielestäni.

    VastaaPoista
  4. Lukupinossa tämä on ollut jo tovin, mutta huomaan nyt vähän vältelleeni tätä vaikka aihe kiinnostaakin. Luen kyllä jossain vaiheessa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!